„Cel mai bun vaccin impotriva bolilor infectioase comune este o dieta adecvata.” (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

„Scleroza multipla, o boala ce in final isi lasa victimele complet paralizate, este una dintre afectiunile de care sufera mii de oameni din lumea vestica. Si totusi, aceasta boala este complet necunoscuta africanilor, asiaticilor si sud americanilor care nu au „beneficiat” de excelenta medicina vestica. Scleroza laterala amiotrofica, o boala teribila a sistemului neuromuscular este, de asemenea, necunoscuta de toti cei din zonele mentionate. Aceeasi situatie este si cu miopatia si distrofia musculara intalnita numai la vestici. Epilepsia care este in crestere in tarile dezvoltate este foarte rar intalnita in celelalte tari. Nevrozele anxioase, nevroza compulsiva si, in general, bolile mintale severe de care sufera milioane de pacienti din lumea vestica sunt aproape necunoscute in aceste grupe ce nu au „beneficiat” de medicina moderna si vaccinare.” ( din discursul profesorului Georges Vithoulkas, 1994 , Parlamentul Suediei ).

joi, 10 septembrie 2009

Gripa porcina place lu' Big Pharma

de Daniela Condorelli

Sursa: Espresso (La Repubblica)


Alarma febrei porcine este ultimul latrat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ale carei proclamari inspaimanteaza lumea. Spre bucuria farmaceuticilor.


Imaginea la microscop a virusului A/H1N1 nivelul 5. Cinci din sase: un pas din abis, asadar. Alarma febrei porcine este strigata in cele patru vanturi de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Si lumea se inspaimanta. Firesc, nu? Cand a striga mai tare decat toti este cea mai mare autoritate mondiala, nu se poate pretinde ca opinia publica sa nu se alarmeze. In schimb, iata aici un virus bland, periculos pe hartie, dar de fapt atenuat. Iata o epidemie care nu a plecat din Mexic, ca teren de expansiune (toate cazurile pana azi privesc persoane care au tranzitat prin tara central-americana). Si iata o urata figura facuta de marele colos de la Geneva care ramane la stalp, cu nivelul sau 5. Si febra mexicana reveleaza nemilos ca unul sau doua lucruri care s-au intamplat la Geneva in ultimii douazeci de ani au pus in pericol credibilitatea organizatiei chemate sa vegheze nici mai mult nici mai putin decat asupra sanatatii lumii, si care a cunoscut maxima sa splendoare in anii saptezeci, cu bataliile castigate impotriva poliomielitei si a variolei.

Apoi, putin cate putin, pierderea credibilitatii. Pana la rusinea afacerii aviare cand Indonezia a trantit usile in fata OMS, acuzand-o de a fi cedat farmaceuticii australiene CSL fragmentele de virus gripal, multumita carora industria ar fi produs si brevetat un vaccin impotriva temutei gripe. In afara prejudiciului si ofensa: farmaceutica in cauza ar fi propus guvernului indonezian sa plateasca pentru a avea vaccinul. Si Indonezia a realizat astfel ca nimeni nu ii ceruse permisiunea de a folosi virusul sau. O incalcare flagranta a regulilor cu care insasi Organizatia Mondiala se dotase. Si nu ar fi fost singura: exista o lista lunga de brevete obtinute pe tulpini virale izolate in Vietnam, China, Hong Kong. Toate sub obladuirea furnizorilor de virus? Ca birourile regionale si insusi sediul de la Geneva traficheaza cu casele farmaceutice nu mai este doar o presupunere.

Parte integranta a sistemului Natiunilor Unite, OMS este un colos care invarte la fiecare doi ani peste 5 miliarde de dolari. Veniturile ating 5 miliarde si jumatate. Si cheltuielile depasesc patru. O analiza economica a lui Richard Wagner si Robert Tollison a pus in lumina faptul ca OMS cheltuia pentru reuniunile sale si pentru consiliul sau executiv, tot atat cat investea in vaccinuri de imunizare, tuberculoza si boli diareice impreuna. Azi, mai mult de 40% din Bugetul OMS sunt folosite pentru acoperirea costurilor legate de personal. Circa 8 mii de operatori dintre care 1800 numai in cartierul general elvetian si restul distribuiti intre cele 6 birouri regionale si cele 147 situate in fiecare tara.

Cine plateste? Aceasta este problema. Peste 80% deriva din contributiile voluntare, majoritatea legate de conditiile dictate de donatori, multi dintre care sunt persoane private, explica Eduardo Missoni, docent de Strategii globale pentru sanatate la Bocconi. Cum face asadar OMS pentru a fi autonoma in strategii si in alegerile operative?

Directorul OMS Margaret Chan: "Anul crizei este 1985, cand Statele Unite suspendara propria contributie (un soi de cota asociativa pe care fiecare dintre cei 193 membri datoreaza, in functie de PIB-ul sau) pentru ca strategia OMS asupra produselor farmaceutice reducea prea mult lista acelora considerate esentiale si mergea impotriva intereselor Big Pharma. De aci in scurt timp toate tarile pe rand au inghetat fondurile obisnuite, care astazi reprezinta circa 20% din totalul veniturilor". Joc forta, asadar, a se lasa pe seama contributiilor voluntare. O arma cu doua taisuri care limiteaza libertatea de arbitru a organizatiei.

Cine da, de fapt, implica bunatatea sufletului sau in proiecte care ii stau mai mult la suflet. Si cine are mai multa forta decat toti sunt tocmai companiile farmaceutice, asa incat insusi Gro Harlem Bruntland, directorul OMS de la sfarsitul anilor '90, declara in mod deschis ca trebuiau "sa se protejeze drepturile brevetelor farmaceutice" si ca se impunea "deschidere spre finantarile private". O organizatie care are sarcina de a proteja sanatatea tuturor, dar apoi arata ca vrea mai ales sa salveze cifrele de afaceri facturate de Big Pharma, conclude prin a se prabusi. Incepand chiar cu cea mai evidenta si cruda fisura: cedand teren Bancii Mondiale, denuntand ONG-urile, a permis ca ea sa demonteze sistemele sanitare nationale ale tarilor din sudul lumii.

Ca exista o deosebita atentie catre interesele Big Pharma o confirma Samantha Bolto care in trecut a lucrat pentru Departamentele de maladii tropicale si HIV ale OMS: "In timpul primelor alarme privind gripele pandemice erau multi in interiorul organizatiei, care se intrebau de ce sa se recomande Tamiflu si sa nu se forteze productia, permisa in situatii de emergenta, de versiuni generice".

Aceasta afinitate cu gigantii farmaceuticii devine evidenta in folosirea unei multitudini de consulenti cu care se inconjoara diferitele ramuri ale organizatiei. Fara nicio transparenta. Adriano Cattaneo, epidemiolog la centrul Burlo Garofalo de la Trieste, care colaboreaza cu OMS, aminteste influenta consulentilor platiti de farmaceutica AstraZeneca asupra comitetului care a stabilit liniile directoare pentru hipertensiunea arteriala, ale carei valori de risc au fost coborate in mod oportun, pentru a favoriza piata medicamentelor. Si milioanele de doze de antivirale stivuite in rezervele tarilor bogate si valul de cereri de brevete pentru a proteja virusii aviariei nu pot decat sa apara suspecte. Diferite analize prevad ca, pana in 2012, veniturile pentru produsele impotriva virusilor gripali se vor situa undeva in jurul a 14 miliarde de dolari.

Dar o organizatie poluata nu este neaparat o organizatie de distrus. Toti observatorii sunt de acord asupra faptului ca este necesara o actiune de coordonare cand o infectie depaseste granitele mai multor tari si ca nu ar putea di facuta de nicio alta institutie, nici macar de un guvern. Asa cum nu poate fi negat faptul ca organizatia, chiar si cu fastul sau, sediile aurite de la Geneva si incoerentele sale, "a condus batalii fundamentale pentru tratamente egale si universalitate", asa cum aminteste Nicola Magrini de la Centrul pentru evaluarea eficacitatii asistentei sanitare.

Realitatea este, explica Samantha Bolte, ca "in OMS este un grup (task force) de tehnicieni foarte competenti, care insa se pierd intr-un pahar cu apa cand trebuie sa devina operativi". Este ceea ce se intampla cand birocratia ia avant, cand functionarii depasesc efectivele, cand banii cheltuiti pentru secretariate sunt de zeci de ori mai multi decat cei pentru proiecte.Cand reteaua se destrama in sute de sedii, mii de centre cooperative, o armata d consulenti si de functionari care inseala impreuna cu cine are banii si isi uita misiunea: salvarea lumii. Mai ales lumea celor mai saraci. Prea angajant? Si totusi, cineva trebuie sa o faca.
(cu colaborarea lui Paolo Pontoniere)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

„Cel mai bun vaccin impotriva bolilor infectioase comune este o dieta adecvata.” (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

„Scleroza multipla, o boala ce in final isi lasa victimele complet paralizate, este una dintre afectiunile de care sufera mii de oameni din lumea vestica. Si totusi, aceasta boala este complet necunoscuta africanilor, asiaticilor si sud americanilor care nu au „beneficiat” de excelenta medicina vestica. Scleroza laterala amiotrofica, o boala teribila a sistemului neuromuscular este, de asemenea, necunoscuta de toti cei din zonele mentionate. Aceeasi situatie este si cu miopatia si distrofia musculara intalnita numai la vestici. Epilepsia care este in crestere in tarile dezvoltate este foarte rar intalnita in celelalte tari. Nevrozele anxioase, nevroza compulsiva si, in general, bolile mintale severe de care sufera milioane de pacienti din lumea vestica sunt aproape necunoscute in aceste grupe ce nu au „beneficiat” de medicina moderna si vaccinare.” ( din discursul profesorului Georges Vithoulkas, 1994 , Parlamentul Suediei )

HARTĂ ARTICOLE

Vaccination Could kill or destroy your children PROOF!

TVR -exterminarea romanilor-STERILIZAREA FETELOR SI FEMEILOR

Merk si vaccinurile cancerigene

Mercurul